Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

På gårdsidyllen i Grythyttan förverkligas barndomens alla juldrömmar

I det nybyggda huset utanför Grythyttan förenas det bästa av gammaldags charm och moderna bekvämligheter. 

Titta in i de vackra rummen i gedigen sekelskiftesstil där kakelugnen sprakar, granen kläs i rött och guld och bordet står dukat med linne, granris och juläpplen. 

Foto: Carina Olander
Foto: Carina Olander

Karolina Bystedt slår fast det direkt: 

– Jag är en riktig julnörd! Och jag vill att barnen ska få uppleva allt det jag själv upplevde som barn. Vi går på granjakt ihop, lämnar önskelistor till tomten på julmarknaden i byn, vi tittar på luciatåg, åker till mormor och morfar på uppesittarkväll och när barnen vaknar på julafton är strumporna fyllda med paket …

Tillsammans med Henrik och de fyra barnen Tindra, Oliver, Klara och Love bor Karolina i det nära nog perfekta huset att förverkliga alla juldrömmarna i.

Familjens nybyggda hem alldeles invid sjön Torrvarpen vid Grythyttan är fullt av charmiga sekelskiftesdetaljer som snickarglädje, fönsterspröjs, par- och spegeldörrar, kakelugn och pärlspont. Vackra mönstrade tapeter håller ihop inredningen i de många rummen och runtomkring vakar de gamla träden på Domarudden över de boende, precis som de gjort i flera hundra år. Henriks och Karolinas hus är nämligen långt ifrån det första på den här platsen. Här har Henriks släkt bott ända sedan 1700-talet.

Sekelskiftesstilen klär det vackra nybyggda huset där kakelugnen sprakar och granen pyntas med klassiskt rött och guld. Bordet står dukat med linne, granris och juläpplen. Den tidstypiska 1800-talstapeten Liljesal är från Duro.
Sekelskiftesstilen klär det vackra nybyggda huset där kakelugnen sprakar och granen pyntas med klassiskt rött och guld. Bordet står dukat med linne, granris och juläpplen. Den tidstypiska 1800-talstapeten Liljesal är från Duro. Foto: Carina Olander
Ett knippe enris i en glasvas välkomnar på det gamla bordet i den ljusa hallen, där en antik luciakrona och stjärnor i trä hjälper till att skapa stämning.
Ett knippe enris i en glasvas välkomnar på det gamla bordet i den ljusa hallen, där en antik luciakrona och stjärnor i trä hjälper till att skapa stämning. Foto: Carina Olander
Från det ljusa och ombonade vardagsrummet är det en fantastisk utsikt över sjön Torrvarpen där isen just har lagt sig.
Från det ljusa och ombonade vardagsrummet är det en fantastisk utsikt över sjön Torrvarpen där isen just har lagt sig. Foto: Carina Olander

– Henriks farmor föddes här men hon gick bort innan Henrik kom till världen så han hade faktiskt aldrig besökt Domarudden förrän vi blev erbjudna att köpa den 2012 av en släkting till Henrik. Det gamla boningshuset hade brunnit ner ett par år tidigare och gården hade övergivits. Vi blev totalt förälskade i platsen och möjligheten att låta barnen få växa upp här. Henrik tyckte att det var väldigt roligt att få köpa tillbaka sin farmors barndomshem. På så sätt skulle en cirkel slutas, säger Karolina.

Att bygga huset i äldre stil föll sig naturligt i den anrika gårdsmiljön. Valet föll på en villa från Fiskarheden, som kläddes med sekelskiftespanel och fick ett fint skiffertak.

– Vi har inrett huset med gamla saker. Vi hittade till vår stora glädje en del möbler ute i bodarna som vi kunde ta in, sedan har vi fyllt på med annat från loppisar och auktioner. Möbler med patina och historia gör så mycket för känslan i ett hus, speciellt när det är nybyggt, säger Karolina.

Nu i juletid är hemmet dekorerat med antikt julpynt som änglar, kyrka, renar och vackra gamla ljusstakar. Till det gran- och tallris, kransar, kottar, nötter och äpplen i generös mängd. I fönstren lyser förstås adventsstjärnorna. Julafton firas hemma på Domarudden med både Karolinas och Henriks familjer och totalt blir det 17 personer i alla åldrar runt bordet.

Glöggen serveras från den lilla köksön i sekelskiftesköket från Ballingslöv. En gran i miniformat sprider väldoft, foten döljs i en antik låda.
Glöggen serveras från den lilla köksön i sekelskiftesköket från Ballingslöv. En gran i miniformat sprider väldoft, foten döljs i en antik låda. Foto: Carina Olander
En grov linneduk blir en fin bas i juldukningen. Vita adventsstakar sprider julstämning när det skymmer.
En grov linneduk blir en fin bas i juldukningen. Vita adventsstakar sprider julstämning när det skymmer. Foto: Carina Olander
Granris, röda äpplen och en kvist vid varje linneservett välkomnar gästerna.
Granris, röda äpplen och en kvist vid varje linneservett välkomnar gästerna. Foto: Carina Olander

Det serveras ett klassiskt julbord med en kreativ anpassning till att det finns både veganer och gluten­intoleranta i sällskapet. Därför hittas bland rätterna även griljerad kålrot på skinkvis, köttbullar på sojafärs, skagenröra på tofu och avokado och senapsaubergine i stället för senapssill.

– Vi började fira här så fort huset stod klart, eftersom vi har det rymligaste huset i släkten. Efter middagen vid fem kommer tomten med julklapparna. När lugnet lagt sig spelar vi spel och äter gottebord. Så här har jag firat jul sedan jag var liten och jag älskar det. För Henrik har det tagit lite tid att börja uppskatta traditionerna. Jag minns vår första jul tillsammans, när vi skulle klä granen. Då berättar han att han aldrig tyckt att det varit något märkvärdigt med det och att han till och med fick betalt av sin mormor för att klä granen när han var liten. Men nuförtiden uppskattar även han julförberedelserna, säger Karolina.

Ett litet antikt skrivbord är Karolinas plats för paketinslagning.
Ett litet antikt skrivbord är Karolinas plats för paketinslagning. Foto: Carina Olander
Julens praktfullaste bakverk har stora likheter med familjens eget hus.
Julens praktfullaste bakverk har stora likheter med familjens eget hus. Foto: Carina Olander

Kanske är pepparkakshuset i köket ett litet bevis på det. Henrik har tillsammans med Karolina lagt många decemberkvällar på att få till en exakt kopia i deg och kristyr av familjens vackra trähus.

– I år märker jag tydligt att barnen också har börjat tycka om allt som har med julen att göra. Det här är tiden då hela familjen verkligen vill umgås med varandra, det kan vara runt ett pepparkaksbak, på en julmarknad eller något så enkelt som att titta på adventskalendern på tv tillsammans. Det är ingen som gnäller och hellre vill gå upp på sitt rum eller spela på datorn. Alla vill vara med och det är just det som gör julen. Gemenskapen. Myset. Glädjen. Familjen.

Sovrummet ligger under det vinklade taket och är rofyllt inrett i vitt och grått.
Sovrummet ligger under det vinklade taket och är rofyllt inrett i vitt och grått. Foto: Carina Olander
Huset smälter fint in i den gamla gårdsmiljön med gamla träd och flera äldre bodar.
Huset smälter fint in i den gamla gårdsmiljön med gamla träd och flera äldre bodar. Foto: Carina Olander

LÄS MER: Underbar julinspiration i lantlig stil på gamla släktgården

LÄS MER: I 1700-talshuset börjar julen vid första advent (varning för hög julstämning!)