Foto: Anne Nyblaeus

Pampig våning med sjöutsikt – hälsa på hemma hos Layered-grundaren

Pampigt är rätta ordet för att beskriva huset där Layeredgrundaren Malin Glemme bor med sin familj. Den storslagna jugendvillan är ett landmärke för alla som passerar Klippudden på Lidingö med båt.

Det är många som glider förbi utanför fönstren, för här i Halvkakssundet går den stora farleden ut mot Stockholms skärgård. Precis nedanför huset finns en brygga för Waxholmsbåtarna, perfekt för båtpendling in till Strömkajen.

Malin Glemme och hennes familj hade passerat Villa Klippudden många gånger innan de flyttade in för snart fem år sedan.

Middag med havsutsikt. Matsalsbord Materia, stolar One kings lane, taklampa från Domingo antik, vas Annuzza. Visko- och ullmatta Onyx, Layered. Foto: Anne Nyblaeus
Askfat och mässingsljustake från Oscar & Clothilde. Glasbordet är vintage. Foto: Anne Nyblaeus

– Vi hade åkt förbi mycket i båten på väg ut till sommarhuset i skärgården och sett det här spektakulära huset, säger Malin.

På den tiden bodde familjen på Östermalm i Stockholm, men längtade efter att komma ut från stan.

– Vi gillar Lidingö för att det är mycket natur här, och sedan blev vi förälskade i det här huset. Det är smidigt att bo så här i en bostadsrätt i ett hus med tillgång till vattnet och trädgården, samtidigt som man slipper allt fix som det innebär att bo i ett eget hus.

Kontakten med vattnet är som mest påtaglig i vardagsrummet. Drinkbordet är vintage. Foto: Anne Nyblaeus
Malin med minstingen Nico. Matta Onyx i viskos och ull, Layered. Foto: Anne Nyblaeus
Vardagsrummet är Malins favoritrum. ”Det används inte så mycket i vardagen, då går man mest mellan kök och barnrum, men här finns plats för hur många som helst”. Dagbädd och taklampa från Oscar & Clothilde, soffbord vintage. Matta Wool cubes i färgen True greige från Layered. Foto: Anne Nyblaeus

För numera är Villa Klippuddens över 1000 kvadratmeter uppdelade i fem lägenheter. 

– Huset byggdes för en familj från början, det var otroligt stort. Vårt bibliotek var till exempel ett serveringsrum, säger Malin.

Kaptenen och konstnären Otto Gripensvärd ritade själv huset åt sin familj 1910. Nu är det ett byggnadsminne. Tillsammans med Dramaten och Thielska galleriet är villan det bästa exemplet i Stockholm på en strikt kubistisk jugendarkitektur i wiensk tradition, menar Riksantikvarieämbetet. 

Det är smidigt att bo så här i en bostadsrätt i ett hus med tillgång till vattnet och trädgården, samtidigt som man slipper allt fix som det innebär att bo i ett eget hus
Det stora vardagsrummet har enorm takhöjd och stuckatur to die for. Dubbeldörrarna är förseglade och bakom dem fins grannlägenheten. Dagbädd och taklampor från Oscar & Clothilde. Soffa Devon från Layered och kuddar från Kelly Wearstler. Fåtöljer Laura Ashley, bordslampor Vaughan, matta Wool cubes i färgen True greige, Layered. Foto: Anne Nyblaeus
Skålen är en köpt 40-årspresent från vänner, köpt på Oscar & Clothilde. Vas från Annuzza. Foto: Anne Nyblaeus

Mitt i all denna pampighet bor Malin Glemme nu med sina tre barn, Adéle, 8, Märtha, 6, och Nico, 1. Med sex rum i tre våningar finns det gott om plats. Det stora vardagsrummet i fil med den likaledes stora matsalen dominerar intrycket, med höga fönster, sjöutsikt och så mycket stuckatur att man tappar andan.

– Det är otroliga utsmyckningar längs med väggarna och i taket i det stora vardagsrummet. Det är väldigt unikt och därför ville vi hålla det rummet enkelt och cleant, så att inredningen inte tar över och stör, säger Malin.

När familjen flyttade in i Villa Klippudden hade hon precis startat inredningsföretaget Layered, med mattor i egen design, numera också kompletterat av möbler. 

– Allt hade dragit i gång jättesnabbt och vi hade två små barn på fyra och två år. Tidigare när vi flyttat hade jag gjort moodboards och planerat inredningen ner till minsta pinal, men här ställde vi bara in allt, och sedan var det back in business med företaget, säger Malin.

För mig är det viktigt att inredningen speglar det hus man är i
Foton av Andreas Kock, sidobord, B&B Italia. Lampa i mässing från butik i Palma, och Taccia, Flos. Matta Wool cubes i färgen True greige, Layered. Foto: Anne Nyblaeus

Huset är så vackert i sig att det inte behövdes någon särskilt ansträngning med inredningen.

– Det är sjukt tacksamt, helt enkelt. För mig är det viktigt att inredningen speglar det hus man är i, den omkringliggande miljön och tidseran det är från, så det är det som fått styra. Jag var egentligen mer sugen på en mer kontemporär inredningsstil rent stilmässigt, men det hade inte känts lika naturligt i det här huset. Det här huset är väldigt klassiskt och jag gillar att utgå och anpassa ifrån de förutsättningar som finns där man ska inreda. 

Huset är så vackert att vi inte vill att inredningen tar över och stör
Bokhyllan i biblioteket är platsbyggd och fanns redan när familjen flyttade in. Foto: Anne Nyblaeus
Biblioteket fungerar som familjens verkliga vardagsrum, det ligger i anslutning till köket och nära barnens rum. Soffa Imperial från Layered, fåtöljer, One kings lane, spegelbordet köpt i Madrid, taklampa, Dusty deco, matta Francis pearl från Layered. Foto: Anne Nyblaeus

Sköna hem var faktiskt en bidragande orsak till att Malin inte hann gå ner på detaljnivå i fixandet med den nya lägenheten. När familjen tidigare bodde vid Stureparken på Östermalm gjorde vi ett reportage därifrån, och visade en matta som Malin Glemme designat själv. Hon har lång bakgrund från modebranschen, men när hon inte hittade rätt matta till hallen och dessutom hade en lite för tajt budget för hela inredningsprojektet, bestämde hon sig för att själv uppsöka en leverantör.

– När mattan syntes i Sköna hem-reportaget och det stod att jag designat den själv, fick jag börja svara på frågor från läsare och vänner och bekanta om hur de kunde beställa en likadan. Efter tjugonde förfrågan insåg jag att det verkade finnas en faktisk efterfrågan och en affärsidé och bara några månader efter att tidningen kommit ut så drog jag i gång med Layered. 

Jag gillar att anpassa efter de förutsättningar som finns när jag inreder
I köket är det gott om plats för både matlagning, pyssel, läxläsning och lek. Den lantliga köksinredningen med handmålat franskt kakel fanns på plats när familjen flyttade in. Foto: Anne Nyblaeus
Foto: Anne Nyblaeus

Just den här mattan kom faktiskt aldrig i produktion, men Malins många mönsteridéer har fått företaget att växa. Nu är de nio personer, har showroom vid Humlegården och produktion i Grekland och norra Indien. Hantverkstradition och hållbarhet är ledord. Det stämmer också in på huset vid Klippudden. 

Jag har svårt för att renovera i onödan, det är inte bra för miljön
Matbordet är ett loppisfynd som hängt med i många år, med spår av både konfetti från bröllopet efterfest och barnens pysslande med klister och glitterfärg. Det praktiska kalkstensgolvet fanns redan i köket, perfekt och förlåtande för barnfamiljen. Gustavianska karmstolar, My blue window. Foto: Anne Nyblaeus
Gästrummet är tapetserat med Snow tree från Colefax and Fowler/Cadoro. Sänggavel från In your dreams och nattduksbord, One kings lane. Foto: Anne Nyblaeus

– Det var nymålat i de stora rummen när vi kom hit och det fina köket hade precis kommit på plats. Det var kanske inte i färger och stil jag hade valt själv, men det kändes onödigt att börja om. Jag har svårt för att renovera i onödan, det är inte bra för miljön, så vi behöll det, säger Malin Glemme.

Ur Sköna hem nr 2 2020. 

LÄS MER: Övergivna gården på Mallorca förvandlades till drömhem 

LÄS MER: Platsbyggd perfektion i 1800-talsvåningen – totalrenoverad in i minsta detalj

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Sköna hem + 4 rödvinsglas från Iittala. Köp nu!