Foto: Anne Nybleaus

Perfekt mix mellan klassiskt och modernt i inredarens drömvilla!

Inredaren Susanne Nyléns hem bjuder på allt från 20-talets diskreta charm till 2000-talets designfavoriter. Det är helt enkelt klassiskt med en twist i Ornäsvillan i Bromma utanför Stockholm.

Susannes och Fredrik Nyléns villa ligger i Höglandet, inbäddad bakom höga häckar. Det är grönt, lummigt och skyddat från insyn. Hit till Bromma i västra Stockholm började inflyttningen runt 1920, bebyggelsen är i varierad stil men givetvis har nationalromantiken som rådde vid tiden präglat stora delar av området.

Familjen Nylén – här ingår också Ebba, 14 år, och Filip, 11 år – bor i en klassisk Ornäsvilla från 1928 på 250 kvadratmeter. Typiskt för Ornäsvillan är bottenvåningens höga, putsade ljusa fasad och den övre utskjutande våningen med liggande panel.

Vardagsrummets ombonade mix med pösiga sittmöbler, grafiska detaljer och moderna lampor och konst. Foto: Anne Nybleaus
På soffbordet från Oscar & Clothilde har Susanne skapat ett av sina stilleben med böcker och bukett tillsammans med bland annat ett tennhjärta och andra fina ting.
Öppna spisen tronar i ena hörnet i det ljusa vardagsrummet. Vedkorg, Asplund, omklädd antik stol av Made by Märtha.

– När vi flyttade hit för sex år sedan var fasaden målad i ljusblått. Tillsammans med måleributiken i Alvik bestämde vi oss för att måla huset i en ljust gräddig färgskala, kanske inte så klassiskt, men det blev verkligen fint. Taket lades också om och trädgården strukturerades upp, säger Susanne.

Huset består av fyra våningar. Den inredda källaren rymmer groventré, tvättstuga och garage. På första våningen finns hall varifrån en vacker ektrappa leder upp till andra våningen. Köket är rymligt och fick sitt nuvarande utseende när väggen mellan kök och jungfrukammare revs. En köksö agerar både mat- och arbetsplats.

– Jag hade en klar bild av hur stilen på köket skulle vara och vi landade till slut hos Järfälla kök. De tillverkar luckor på beställning till Ikeastommar. Vi älskar verkligen köket och rymden som blev när väggen revs. I samband med köksrenoveringen passade vi på att bredda passagen mellan kök och hall, samt flytta öppningen mellan hallen och vardagsrummet. Detta öppnade upp och skapade ett helt annat flöde mellan hall, vardagsrum, matsal och kök.

Vi älskar verkligen köket och rymden som blev när väggen revs.

På grön kvist bakom lampan Kvist av Jonas Bohlin! Fågeltavlor från Susannes inredningsbutik Home market. Matbord av Per Söderberg, No early birds. Y-stolar av Wegner.
De djupa 20-talsfönstren är riktiga smycken, och ljusinsläppet i matsalen är magnifikt. Bord, No early birds, Y-stolar av Wegner. På bordet vasen Pallo av Carina Seth Andersson, mässingsljusstakar Nappula, Iittala.
För den vackra köksinredningen står Järfälla kök, grunden är Ikeastommar. Vid den långsmala köksbänken står Tolixpallar, kökslampor från Jieldé. På väggen anslagstavla av tyg, Made by Märtha.
Ett fång med sommarens sista pioner bildar blickfång på köksbänken.
Vitrinskåpet i köket, från Lindebjerg design, är fullt av vackra glas, karaffer, anitikviteter och loppisfynd. Stolen är köpt i antikaffär.

Eftersom den andra våningen är utkragad och skjuter ut över huskroppen, är den följaktligen något större. Här finns en stor övre hall med öppen spis, fyra sovrum, klädkammare och badrum. Vinden är inredd och hyser allrum, teverum och gästrum.

– Vi har ingen brist på ytor precis. Det är väldigt smidigt med vinden, där får våra övernattande gäster vara ifred, säger Susanne nöjt.

På sommaren plockar hon bort saker, på vintern lägger hon till, och går in för en mer ombonad känsla.

Förtjust är hon också i allt det gedigna som finns i huset, som ekparketten och 20-talsfönstren. Susanne är utbildad dekoratör och har bland annat arbetat på NK och Svenskt tenn. Nu driver hon tillsammans med kollegan Sally egna inredningsbutiken Home market. Kreativiteten får hon utlopp för både hemma och på jobbet. Susanne brinner för att prata stil och vad som gör ett hem till ett ställe att trivas i. Hennes korta och raka svar är: blommor, belysning och personlig stil.

I dottern Ebbas sovrum en sängram från Made by Märtha, pall, Åhléns, kuddar från Svenskt tenn, Chhatwal & Jonsson och Bluebell, pläd från Stackelbergs. I fönstret en wwampa.
På silverbrickan i sovrummet samsas Susannes parfymer med favoritörhängena.
Uppdukat för bullfika på verandan. Karaff från Reijmyre. Fotogenlampa, Karlskrona lampfabrik.
Susanne Nylén är en kreativ själ som aldrig får nog av att göra om hemma – så ofta att maken Fredrik blir aningen matt.

Hon älskar blommor och skapar stilleben och olika blickfång lite överallt.

– Jag ser allt i bilder och komponerar därefter. Mitt yrke och mina erfarenheter speglas i vårt hem. Jag älskar saker och inreder med arvegods blandat med modern design. Intresset för färg och form har alltid funnits där, och hon är mycket bestämd med hur hon vill ha det. För henne är det självklart att ändra om hemma flera gånger per år. På sommaren plockar hon bort saker, på vintern lägger hon till, och går in för en mer ombonad känsla.

– Fredrik kan bli lite trött på mig, säger hon med ett skratt. Han tycker att jag ändrar om för ofta. Men mitt hem är min kreativa borg.

Text: CECILIA VON MENTZER

Foto: ANNE NYBLAEUS

Ur Sköna hem nr 10, 2018

Läs mer:

Sobert & smått – minilyan på 43 kvm som maxar stilen på liten yta

Paradlägenhet med pampiga paneler, vill ha-inredning och stuckaturer att dö för

Inredaren tipsar: Så får du lägenheten att kännas större (utan att ge avkall på stilen)

Res till Japan med Sköna hem!

12–19 november 2018

Sköna hems exklusiva resa till Japan bjuder på två sidor av det fascinerande landet: Det ultramoderna Japan, med världsledande inredning, arkitektur och teknologi – och det historiska Japan, med uråldriga tempel, zenträdgårdar, kejsarpalats och samurajstäder. Följ med!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!