Foto: Anne Nyblaeus

Personligt och ombonat hemma hos Pernilla i Djursholmsvillan

Hon skyr det statiska och symmetriska, föredrar det maximalistiska, och får aldrig nog av tyger. Hemma hos Pernilla Christensen är det ombonat och mycket prylar som gäller.

Hon är ingen minimalist, hon går i gång på kvalitéer och älskar vacker inredning. Att Pernilla Christensen skulle jobba med tyger stod tidigt klart.

– Jag har alltid älskat tyger, jag vill känna på allt som kommer i min väg! 

Pernilla har gått flera inredningsutbildningar, både i hemstaden Göteborg och i London, samt läst konstvetenskap på universitetet i Stockholm. Under tiden i London träffade hon sin man, som har rötter i Småland. 

Huset är praktiskt, funktionellt och i mycket gott skick
Pernilla Christensen har inrett sin villa med mycket textil och med tyger i hög kvalitet. Tyger är både hennes stora intresse och arbete. Foto: Anne Nyblaeus
Vy från hallen mot vardagsrummet. Elementskydd från Pernillas företag Ornate, omklädd taburett i karljohansstil, tyg Le zebre från Brunschwig & fils. Zebraskinn från Sydafrika. Golvlampa 2599, ”Kinalampan”, Svenskt tenn. Foto: Anne Nyblaeus

Efter några år i Småland styrde de kosan mot huvudstaden och 2003 köpte de huset i Djursholm, en tegelklädd villa från 1970-talet.

– Med djursholmsmått mätt är det här ett litet hus, 200 kvadratmeter, men helt perfekt för oss fyra. Vi har två barn, 16 och 14 år. Huset är praktiskt, funktionellt och i mycket gott skick. 

Bottenvåningen är det sociala våningsplanet. Här finns öppet vardagsrum och kök, ett kombinerat kontor och bibliotek, ett gästrum och sonens sovrum samt en tvättstuga, och badrum med bastu. 

Med djursholmsmått mätt är det här ett litet hus
I fokus i vardagsrummet ärsoffan 3031, klädd i sammet, från Svenskt tenn. Kuddar från Hermès och Pierre Frey. Tevagn köpt på auktion, på den ett körsbär i keramik från Nordiska galleriet, klädd pall och soffbord båda Svenskt tenn, liksom golvlampan. Matta, Vandra rugs. Konstverk av Ulf Rollof. Foto: Anne Nyblaeus

Övervåningen bjuder på tre sovrum, allrum och ytterligare ett badrum. Under åren som gått har de gett huset en uppfräschning med ny färg, nytt badrum och en takkupa. 

– Och vi gjorde om bastun för ett tag sedan, vi rev väggen och satte in en glasvägg i stället, och klädde golvet med Marrakechkakel. En rätt enkel renovering som ändå ger ett helt nytt uttryck. 

På det danska teakskåpet – som Pernilla ärvt från sin pappa – i arbetsrummet står allsköns artefakter som minner om resor, släktingar och loppisbesök. Lampskärm, Ralph Lauren. Foto: Anne Nyblaeus
Matbord och stolar är dansk 50-talsdesign. Taklampa, Moooi, matta, Vandra rugs. Foto: Anne Nyblaeus

För några år sedan byggde de ett orangeri i trädgården som nås från vardagsrummet, det används ända fram till oktober för middagar och skönt häng.

Efter 18 år på Svenskt tenns tygavdelning har Pernilla numera eget företag, där hon framför allt hjälper kunder med gardinlösningar, och i den nystartade firman Ornate gör hon dessutom vackra elementskydd i mönstrad plåt med träram.

Som inredningsexpert har Pernilla sina regler, förvisso oskrivna, som måste uppfyllas för att ett hem ska bli personligt och kännas levande. 

– Här hemma har vi förstås mycket gardiner och mängder med kuddar. Och mattor. Dessutom vill jag ha mycket ­växter. Levande ljus tillför också en skön känsla. Och dofter, jag är galen i doft, det måste lukta gott!

Jag ändrar gärna om då och då och flyttar runt möblerna
Ovan: På köksbordet ett stilleben på en bricka från Svenskt tenn. Ljusstakar Liljan, Skultuna. På brickan ljuslyktor Celestial, Skultuna. Bukett i gammal syltkruka, brevpress, Svenskt tenn. Foto: Anne Nyblaeus
Sovrummet går i milt grått. Sänggaveln har Pernilla gjort med tyg från Walles & Walles. Sängbord F-shelf, Maze. Foto: Anne Nyblaeus

Hon bestämmer det mesta, men kan ta ett nej om maken tycker annorlunda.

– En av mina käpphästar är att ett hem aldrig är riktigt färdigt, det får inte bli statiskt eller symmetriskt. Jag ändrar gärna om då och då och flyttar runt möblerna. 

Badrummet på nedre plan har väggar av tadelakt. Badrumsmöbel, Ikea, och kran från Tapwell. Foto: Anne Nyblaeus

Det bästa med huset tycker hon är att familjen umgås på gemensamma ytor, ”vi har hela tiden kontakt, det gillar jag”.

– Och det måste finnas kärlek i ett hem, en personlighet. Det tycker jag att man får genom att blanda dyrgripar med billigare saker. En kudde från Hermès intill ett kärt loppisfynd i form av en ljusstake eller grafiskt blad. Jag gillar när det finns mycket saker, jag är mer maxi än mini. 

Ur Sköna hem nr 11 2018.

LÄS MER: Hockeyproffset och influencern visar upp sitt hem – med egen lyxig design 

LÄS MER: Pampig våning med sjöutsikt – hälsa på hemma hos Layered-grundaren 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!