Foto: Jonas Gustavsson

Drömlägenhet som visar hur välvalda färgklickar lyfter ett stilrent hem

Oväntade klickar färg lyfter trerummarens ljusa palett. På väggarna hänger illustrationer av Watkins, Burfitt och Wirsén. Välkommen in hos kreativa paret Sara och Andreas.

Den ljusa trean högt upp i ett hus på Södermalm i Stockholm är Sara och Andreas von Gegerfelts femte gemensamma hem. Familjen, där också dotternLeia ingår,letade efter en tyst och lugn bostad med balkong och öppen planlösning mellan vardagsrum och kök. För ett år sedan hittade de rätt och har sedan dess målat om hela lägenheten samt totalrenoverat köket.

– Andreas och jag har nog samma grundstil. Vi har en skandinavisk touch på allting men plockar gärna in någon oväntad detalj – något som sticker ut och man reagerar på. I stället för ett klassiskt soffbord har vi valt två små där det ena är knallgult, säger Sara och konstaterar att enda gången paret kan tycka olika om inredning är när det gäller Andreas impulsköp.

I köket hänger ett foto som Andreas har tagit, det säljs även på piqmo.com. Sittbänk, Bloomingville. Kudde, Hemtex. Vas, Åhléns.
Köket är byggt av stommar från Ikea och luckor samt kalkstensskiva från Picky living. Beslag och kakel, Byggfabriken, vägglampor, Lampe gras, brödrost, Dualit, glaskaraff, Ikea, träskärbrädor, Housedoctor.

– Han kan bli sugen på att köpa en tavla på en resa eller ett udda kuddfodral och inte riktigt tänka igenom var det ska passa. Så står man där med bara en massa brokiga kuddar som hamnar på vinden, säger Sara med ett skratt.

Att det blev ett ljust, grönt kök i den nya lägenheten var dock inget impulsbeslut.

– Vi hade ett grönt kök i vår förra lägenhet också, men i en annan nyans. Däremot hade vi exakt den här tonen på våra garderober så vi hade verkligen känt på färgen ordentligt. Vi körde helt enkelt ”copy paste” eftersom vi visste att vi gillade den.

Andreas och Sara träffades i början av 2000-talet på en modeplåtning. Han jobbade redan då som fotograf och hon var stylistassistent. Nuförtiden är hon senior pr-konsult. Att paret arbetat många år i Stockholms mediavärld märks på väggarna där man hittar flera originalverk av kända svenska illustratörer som Liselotte Watkins, Lovisa Burfitt och Stina Wirsén.

Novemberljus i matsalen. Illustrationer av Lovisa Burfitt (svartvit) och Stina Wirsén (kvinna i röd klänning). Taklampa, Muuto. Bordsskivan har familjen köpt på Bukowskis. Ben, Pretty pegs. Stolar, Brandstationen. Vit vas, Illums bolighus.
Piedestalen vid köksfönstret är ett loppisfynd och i krukan sitter en dekorativ vattningskula från Lagerhaus.

– Vi har nog aldrig köpt en enda tavla. Allt på väggarna är antingen foton som Andreas eller någon kollega till

honom har tagit eller illustrationer som vi fått av konstnärerna själva i olika sammanhang.

Illustrationen av en kvinna iklädd trosor med Andreas namn på gjorde Liselotte Watkins åt honom under en period när de delade kontor. Ovanför matbordet hänger en illustration av Lovisa Burfitt. Den fick Sara när de arbetade tillsammans med en utställning för många år sedan.

Över Ikea­soffan hänger en ­illustration av Liselotte Watkins, fotografiet har Andreas tagit. Soffbord, Muuto, ljusstake, Bruka design, matta, Kilands mattor, kruka, Brandstationen, högtalare, Pod­speakers, taklampa, Tom Dixon.
Den lilla fondväggen i hallen ger ett ordningsamt och harmoniskt intryck. Snygga handtag, hängare och galgar hjälper till. Praktisk väggkorg från Maze interior.

Familjens stora rustika matbord är ett hembygge.

– Vi köpte ett vintagebord vi tyckte jättemycket om men det måste ha varit ett arbetsbord i någon verkstad eller liknande. Originalbenen var alldeles för höga så de skruvade vi av och så satte vi i stället dit nya ben från Pretty pegs.

Saras favoritrum i lägenheten har blivit sovrummet.

– Jag tycker att det är en så skön känsla att ligga i sängen och se upp på molnen. Eller att spana upp mot de gamla träkåkarna på Skinnarviksberget.

I sovrummet fungerar ett gammalt kylskåp som klädförvaring. Paret hittade det på Nacka byggnadsvård och har rustat upp det och satt in hyllplan.

Rart bäddat med virkat överkast. Det och vägg-lampan är loppis-fynd. Sänggaveln är från Tiretta living. Sängbord, Reis Pettersson. I fönstret ger ett fat med fäste, Designtorget, utökat utrymme för krukväxten
Det gamla kylskåpet är köpt på Nacka byggnadsvård och rymmer bland annat strumpor! Väggkrokar, Brandstationen, tvättkorg, Afroart.
Sara och Leia hänger i Ikeasoffan. Rullförvaring, Box. Illustration, Liselotte Watkins.

– I det övre förvaringsutrymmet där man placerade isen lägger vi våra strumpor.

Vintage köper paret annars gärna på Bukowskis och Lauritz. Bland övriga favoriter när det ska köpas inredning finns Brandstationen på Hornsgatan, Dusty deco på Brahegatan och Nordiska galleriet på Nybrogatan.

– Och så handlar jag mycket på nätet. Jag är nog en -ganska typisk person som går och känner på saker i butik och sedan går hem och beställer online, säger Sara.

Av: Charlotte Frey Svidén

Foto: Jonas Gustavsson

Ur Sköna hem nr 13 2018

Läs mer:

Drömvåningen som krockar sekelskifte och minimalism på ett helt perfekt sätt!

17 knep som får ditt lilla sovrum att se större ut

16 smarta lösningar för små badrum – allt från förvaring till stil

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + tvål & doftstickor från Rituals. Köp nu!