Känns utrymmet ovanför sängen tomt trots en nyinköpt sänggavel? Här är 11 tips som skapar mer liv och personlighet till sovrummet.

1. Textil som ger värme

sovrum sang tyg bakom gavel

Om du inte vill göra en så stor förändring som att tapetsera en hel vägg, kan du hänga upp ett fint tyg på väggen. Textilier ger en mjukare känsla och en mer dämpad akustik.

2. Mönstrad tapet som sätter stämningen

tapet bakom sang

Foto: Cim Ek

Tapetsera för att skapa stämning i rummet och för att göra utrymmet ovanför sängen mer levande! Våga mycket mönster men tänk efter noggrant vilken färg som får dig att sova extra gott.

3. Tavellist och raka linjer

sovrum sang tavellist

Foto: Mikael Lundblad

Om du har ett mindre sovrum är detta ett perfekt alternativ när det ska bli stilrent men ändå effektfullt. Med tavlor i samma storlek skapas ett härligt lugn.

4. Konstnärligt och unikt

sovrum vaggdekoration

Ge rummet en alldeles egen karaktär med en oväntad detalj. Välj om du vill att installationen ska vara blickfånget i rummet, eller om den ska komplettera den övriga inredningen.

5. Spegel, spegel på väggen där

sovrum spegel bakom sang

Som bekant ger speglar ett intryck av att rummet är större, men här blir den till en detalj som sticker ut alldeles lagom.

6. Förvara snyggt och smart

sovrum sang hyllor bakom

Skapa snygg förvaring genom att sätta upp hyllor bakom sängen. Använd fantasin och fyll med massor av böcker, några växter, vackra boxar eller skapa små stilleben i grupp.

7. Väggdekoration med finess

En väggdekoration är ett roligt inslag i sovrummet. I ett annars minimalistiskt inrett hem kan det här bli detaljen bli det lilla extra. Du kan göra en själv eller spana in inredningsbutiker.

8. Tavelvägg för en personlig prägel

tavelvagg bakom sang himla by skona hem

Du kan förvandla ett helt rum med en tavelvägg, och ge det precis den känslan du vill åt. En tavelvägg är dessutom lätt att ändra på genom att byta ut motiven eller ändra tavlornas plaering. Här är några tips vad du ska tänka på när du skapar en tavelvägg.

9. Växter för liv och bra luft

vaxter sovrum farg

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Pryd väggen ovanför sängen med växter eller ställ på sängbordet. Placera så att de får en stor roll och sticker ut eller smälter in perfekt i övrig inredning. En växthylla högt ovanför sängen som låter växter bölja ner ger en mysig känsla till sovrummet. Vissa växter är extra bra att ha i just sovrum. Läs här om 11 vanliga krukväxter som ger dig renare luft hemma.

10. Lampor för funktion och design

lampa bakom sang

Förena nytta med nöje och hitta en lampa som har en snygg design och samtidigt ger lagom ljus till kvällens läsning.

11. Tapetsera en sänggavel

tyg bakom sang

Att tapetsera en gavel är ingen dum idé. Här Ethnic panel 1 från Carma, som finns i storleken 196 x 300 cm, men du kan också använda en vanlig tapetrulle. Limma då en tunn trälist på väggen i önskad storlek för att avgränsa snyggt.

Lär dig inreda med feng shui

Skh onlinekurs
Jannice-ny-bild

  • Feng shui-experten Jannice Wistrand lär dig hur du skapar harmoni, balans och god energi i ditt hem.
  • 30 avsnitt för alla dina rum om chi, kraftposition, de fem elementen, färglära, yin & yang och mycket mer!
  • Psst! Feng shui fungerar på alla inredningsstilar och hem!

Shk knapp ny