Första mötet: Hon kommer in i hans knallröda matsal och faller pladask. På den färgstarka vägen har det fortsatt för paret Sanna Evers och Claes Moser. ”Vi pushar varandra att våga mer!”

E

gentligen hade de tänkt bosätta sig i Vaxholm. Men planerna ändrades som de plägar göra. I stället byttes lägenheten i Birkastan mot en på Östermalm i Stockholm och huset i Vaxholm såldes. Sanna Evers och Claes Moser bor med sonen Abbe i en funkisfyra med skön utsikt över en park. Claes är en av SVT-programmet Antikrundans mest populära experter, och har eget konstgalleri. Sanna är pr-konsult, designer och stylist.

När de möttes för 15 år sedan var det två vuxna människor som skulle slå sina påsar ihop med allt vad det innebär av bagage och farmors silverbestick. Men för det här livfulla paret var det aldrig något problem.

Tv-profilen Claes Moser känd färgvurmare

Claes Moser Sanna Evers hemma hos

Konstexperten Claes Moser och stylisten och designern Sanna Evers möttes i den gemensamma kärleken till färg.

– Vi möttes i färgen. När jag kom hem till Claes första gången – vi träffades genom bekanta – och kom in i hans knallröda matsal där det hängde en målning av Fröding, kände jag direkt att denna person vill jag leva med, säger Sanna. Och färg är inget nytt för mig, utan en gemensam kärlek. Dessutom är ju Claes främsta kännemärke att han alltid är så färgstarkt klädd.

– Det värsta omdöme man kan ge om ett hem är att det känns som ett hotell, säger Claes. För mig har den där ljusa, internationella stilen ingen bäring alls. Totalt opersonligt.

I lägenheten hänger konstverken tätt på klatschiga väggar. Claes, som är civilekonom, blev konstsamlare på 70-talet och åkte på inköpsresor till London en gång i månaden. Där imponerades han av gallerierna och deras färgglada väggar.

Färg förstärker konsten, väggfärgen skapar en stimulerande spänning.

– Det förvånade mig att engelsmännen var så färgstarka. Och det tilltalade mig, säger Claes. Färg förstärker konsten, väggfärgen är ju det första man ser, det skapar en stimulerande spänning. Min spretiga samling kommer till sin rätt, säger han.

Claes Moser Sanna Evers hemma hos

Caroline Schlyters bord Trull och pall Tripp, 1995, är redan klassiker. I mitten en målning av fransmannen André Lhote som också arbetade som inflytelserik lärare för många svenska konstnärer under första hälften av 1900-talet.

Claes Moser Sanna Evers hemma hos

”Sålde tavlorna alldeles för tidigt”

Claes samlande är speciellt, han har köpt konstverk innan marknaden upptäckt konstnären, alltid legat före och har egentligen aldrig haft konkurrens i sitt samlande. Han har återupptäckt glömda konstnärer, många av dem kvinnor, och visst har han gjort otroliga fynd.

– Men för mig har konst inte varit en vinstmaskin, jag har köpt av intresse. Bland det mest spektakulära var nog när en dam i Bromma tog med mig upp på vinden där konstnären Eugène Janssons hela kvarlåtenskap, cirka 90 tavlor, låg hoprullade. Det här var runt 1980. Jag köpte den av henne och visade delar av den på gallerier i New York och i London. När Francis Bacon kom dit satt han bara och gapade.

Claes Moser Sanna Evers hemma hos

Matsalen är inredd med stolar från Kartell och bordet Superellips av Bruno Mathsson. Lampan är från Ikea men omgjord av Sanna med ny, färgad sladd och bladguld på skärmen.

Claes Moser Sanna Evers hemma hos
Claes Moser Sanna Evers hemma hos

Vardagsrummets väggar är fyllda av konst från olika tidsperioder, uppsatta på ett okonventionellt sätt. De gustavianska baljfåtöljerna från 1700-talet är läckert omklädda i stark orange med lilafärgade passpoaler. Mattan är ritad av Josef Frank och producerad av Designbrenner.

– Sedan sålde jag tavlorna alldeles för tidigt, jag borde ha rullat ihop dem och ställt dem i en bod och tagit fram dem nu. Men jag är mycket stolt över att jag bidragit till att sekelskiftesmåleriet, ”The northern light”, faktiskt återupptäcktes, säger Claes.

Undvik symmetri. Det är en myt att saker måste passa ihop.

Hemma hos paret hänger konsten på oväntade ställen och överallt. De har låtit gästtoaletten vara ett litet galleri. Och undvikit symmetri, det är en myt att saker måste passa ihop.

– Försök se det ingen ser, gå efter ditt eget öga. Och strunta blankt i vad andra tycker. Våga blanda konst och färger. Då får du det där individualistiska hemmet som så många efterfrågar, säger Sanna.

Claes Moser Sanna Evers hemma hos

På den mullvadsfärgade gästtoaletten finns en spännande samling grafik signerad Anders Zorn och Carl Larsson.

Claes Moser Sanna Evers hemma hos

Paret är sällan oense när det gäller inredningsfrågor.
– Nej, vi bara pushar varandra att våga mer. Åker Claes bort en helg brukar jag passa på och måla om. Men han kan bli kränkt om jag flyttar på en tavla, säger Sanna med ett stort skratt.

Ramar är också en historia i sig. Claes har köpt på sig ramar från 1400-talet och framåt och har ett helt förråd fyllt. Byt ut ramen och det händer något med konsten. Barockramar är som smycken i sig.

– En Picasso funkar fantastiskt fint ihop med en medeltida ram. De antika ramarna är konstverk och gjordes ofta av de främsta möbelsnickarna. Men en tavla måste inte tvunget ha en ram, det är en myt, säger Claes.

Läs även: Sanna Evers guidar – måla om dina gamla möbler

Claes Moser Sanna Evers hemma hos
Claes Moser Sanna Evers hemma hos
Claes Moser Sanna Evers hemma hos

I sonen Abbes rum hänger hans egna alster över skrivbordet från Ikea. Myranstol i knallorange.

Köpte konstnärens villa

Parets gemensamma kompetens och passion mynnar nu ut i att de gör om Claes galleri lite grann och kallar det Claes Moser @home. Dit ska folk kunna gå och få tips om färger, hur man hänger konst och få hjälp med val av möbler. Och handla tavlor förstås.

Nästan alla helger tillbringar de på Villa Akleja i Vaxholm som Claes köpte för några år sedan (visat i Sköna hem 11/2016). Den stora gula villan byggdes av konstnären J.A.G. Acke och hans hustru Eja 1901. Claes började samla på Acke redan i 20-årsåldern och har sedan dess mer än 150 verk av konstnären. Nu har konsten så att säga hittat hem igen. Både på landet och hemma i stan.

Arr: Sanna Evers Text: Cecilia von Mentzer Foto: Helén Pe