Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tegelväggar och teakribbor – välkommen in i Jonas och Lindas 60-talsdröm

Linda och Jonas älskade Villa Bonnas strama sextiotalsarkitektur och organiska placering på berget. Men en modernisering var av nöden, och då passade de på att öppna planlösningen och tillföra ännu mer tidstypiskt glas och teak.

Foto: Rebecca Martyn

Linda och Jonas Österbom, hon inredare och han designer, letade länge efter ett sextiotalshus att sätta sin egen prägel på. Helst skulle det ligga nära havet och uppväxtstaden Varberg, men ändå ha bra kommunikationer till jobben i Göteborg. 

När de till slut hittade drömhuset – Villa Bonna – för sju år sedan låg det i Hovås strax söder om Göteborg.  Bonna, efter den norsksvenske arkitekten Narve Bonna som ritade och byggde huset 1962. 145 kvm som i dag fördelas på tre stora rum.

– Huset var inte renoverat på länge så det var säkert svårt för många spekulanter att se potentialen, men vi föll för den spännande arkitekturen och var inte rädda för att ta oss an ett renoveringsprojekt. Vi var särskilt imponerade av hur fint arkitekten hade integrerat huset i terrängen uppe på berget. Huset formar sig som ett L runt en bergknalle, och lite av berget ligger i dag inne i huset! Likadant är det med naturdammen på tomten, men den fortsätter in under huset. 

Vid tillträdet 2013 skvallrade huset om renoveringar på sjuttio- och åttiotalet. ”Det var en furuorgie.” Det mesta av den fasta inredningen revs ut, men självklart inte den sextiotalstypiska tegelväggen, eldstaden eller platsbyggda bokhyllan.  

Paret har gjutit en ny grund för uteplatsen och lagt en ljus klinker som smälte fint ihop med stengolvet inomhus. Undertaket i den stora pergolan är klätt med bambu och runt terrassen löper trappor som knyter ihop de olika delarna av naturträdgården.
Paret har gjutit en ny grund för uteplatsen och lagt en ljus klinker som smälte fint ihop med stengolvet inomhus. Undertaket i den stora pergolan är klätt med bambu och runt terrassen löper trappor som knyter ihop de olika delarna av naturträdgården. Foto: Rebecca Martyn / Rebecca Martyn
Konst är ett växande intresse för paret, och de flesta tavlorna är inköpta på resor. De två papegojtavlorna är uppmålade i Vietnam efter parets önskemål. De gula stolarna av stålstänger formgivna av Warren Platner 1966 för Knoll är köpta på auktionshus
Konst är ett växande intresse för paret, och de flesta tavlorna är inköpta på resor. De två papegojtavlorna är uppmålade i Vietnam efter parets önskemål. De gula stolarna av stålstänger formgivna av Warren Platner 1966 för Knoll är köpta på auktionshus Foto: Rebecca Martyn / Rebecca Martyn
Inredaren Linda Österbom har alltid varit svag för 60-talets design.
Inredaren Linda Österbom har alltid varit svag för 60-talets design. Foto: Rebecca Martyn / Rebecca Martyn
Huset är ritat av arkitekten Narve Bonna och ligger vackert på en bergsknalle med stora fönsterpartier mot grönskan
Huset är ritat av arkitekten Narve Bonna och ligger vackert på en bergsknalle med stora fönsterpartier mot grönskan Foto: Rebecca Martyn / Rebecca Martyn

– Vi ville lyfta fram de fina sextiotalsdetaljerna men samtidigt skapa ett modernt hem. Vi bytte bland annat fönster på ena fasaden för att få in mer ljus, och rev flera innerväggar för att bygga upp nya och bättre. Men grundidén med dold förvaring behölls, så vi klädde dörrar och garderober med tidstypiska teakribbor. 

Ett ljust genomgående marmorgolv lades in – snyggt mot tegel, teak och glas – och köket fick en ny, öppen planlösning med köksö. Ena badrummet gjordes om till duschrum med stora fönster mot trädgården genom att jacuzzin togs bort.  

Trä, sten och tegel, stora glaspartier och öppna ytor. 60-talsarkitekturen var tidlös och känns aldrig omodern.

Inredningen består till största del av designklassiker inropade på nätauktioner, men även arvegods och bord ritade av Jonas, som till vardags är skodesigner på Footwear 57.

– Jonas har bland annat ritat soffbordet i wenge och svart granit, och matbordet i björk med inslag av wenge och ben i massivt stål. Det stora bordet på uteplatsen är gjort av spillbitar från ett marmorbrott i Portugal och svart pulverlackat stål. 

Bakom väggen med teakribbor ligger parets sovrum samt badrummet.
Bakom väggen med teakribbor ligger parets sovrum samt badrummet. Foto: Rebecca Martyn / Rebecca Martyn
Stora glaspartier och teakribbor i trä präglar det generösa vardagsrummet. Modulsoffa från danska märket Hay och Wegners fåtölj CH 07 shell chair inköpt på auktionshus. Över soffbordet hänger Bubble lamps i olika former av George Nelson för Herman Miller. Måttbeställd matta från Linie design.
Stora glaspartier och teakribbor i trä präglar det generösa vardagsrummet. Modulsoffa från danska märket Hay och Wegners fåtölj CH 07 shell chair inköpt på auktionshus. Över soffbordet hänger Bubble lamps i olika former av George Nelson för Herman Miller. Måttbeställd matta från Linie design. Foto: Rebecca Martyn / Rebecca Martyn
Kortsidan i köket har öppna hyllplan och här samsas köksmaskiner, glas och porslin som används till vardags. Stol i valnöt av Norman Cherner inropad på auktionshus.
Kortsidan i köket har öppna hyllplan och här samsas köksmaskiner, glas och porslin som används till vardags. Stol i valnöt av Norman Cherner inropad på auktionshus. Foto: Rebecca Martyn / Rebecca Martyn
Det stora matbordet har Jonas designat själv med spillbitar av marmor och svart pulverlackerad metall. Runt bordet står stolar och soffor i rotting från Bloomingville. Den stora fåtöljen i rotting är köpt vintage på Östlingh & Schedin.
Det stora matbordet har Jonas designat själv med spillbitar av marmor och svart pulverlackerad metall. Runt bordet står stolar och soffor i rotting från Bloomingville. Den stora fåtöljen i rotting är köpt vintage på Östlingh & Schedin. Foto: Rebecca Martyn / Rebecca Martyn
En del av berget som huset är byggt på skjuter in i vardagsrummet på ett effektfullt sätt. Här kombinerat med bling från discoboll och en försvarlig samling Nagelljusstakar.
En del av berget som huset är byggt på skjuter in i vardagsrummet på ett effektfullt sätt. Här kombinerat med bling från discoboll och en försvarlig samling Nagelljusstakar. Foto: Rebecca Martyn / Rebecca Martyn

– Vad gäller konst är vi inga konnässörer, men det är ett växande intresse. Vi tittar mycket på konst när vi reser och känns det rätt i magen så köper vi. Vi gillar att hänga oinramade oljor tillsammans med inramade tavlor, det blir en bra dynamik.  

På sin inredningsbyrå, Studio A3 i Göteborg, arbetar Linda med olika stilar men sextiotalet har alltid legat henne varmt om hjärtat. Hennes främsta inspirationskälla är amerikansk modernism i stil med Frank Lloyd Wrights hus Falling Water från 1935. I nutid inspireras hon av Tom Dixon, Ilse Crawford och Kelly Wearstler. 

– Det karakteristiska för sextalsarkitekturen är kombinationen av trä, sten och tegel, stora glaspartier och öppna sociala ytor. Det är en tidlös design som aldrig känns omodern. Många tror att jag som inredare ändrar om hemma hela tiden, men det är precis tvärtom. Jag får utlopp för min kreativitet i jobbet, hemma vill jag bara vara. 

– Om man gör rätt från början så behöver man inte göra om hela tiden. Ibland hittar vi något nytt föremål att tillföra, men i grunden ser det likadant ut som när vi flyttade in.  

Matbordet i björk, wenge och rostfritt stål är designat av Jonas och runtom står klassiska vintage Eamesstolar köpta på auktionshus. Måttbeställd matta från Desyt och taklampor Stout från Tom Dixon. Den stora oljemålningen är beställd i Vietnam efter förlaga av ett klassiskt motiv av ryska konstnären Ilja Repin.
Matbordet i björk, wenge och rostfritt stål är designat av Jonas och runtom står klassiska vintage Eamesstolar köpta på auktionshus. Måttbeställd matta från Desyt och taklampor Stout från Tom Dixon. Den stora oljemålningen är beställd i Vietnam efter förlaga av ett klassiskt motiv av ryska konstnären Ilja Repin. Foto: Rebecca Martyn / Rebecca Martyn
De stora utekrukorna kommer från Jonas krukföretag Potmania som söljer handgjorda krukor i frosttåligt stengods från Vietnam.
De stora utekrukorna kommer från Jonas krukföretag Potmania som söljer handgjorda krukor i frosttåligt stengods från Vietnam. Foto: Rebecca Martyn / Rebecca Martyn
Köket består av stommar från Kvänum klädda med rostfria fronter för att matcha kyllådorna från Norcool. Egendesignad köksfläkt i samarbete med Kaptensgården. Taklampor Beat Lights från Tom Dixon och barstolar från Hay.
Köket består av stommar från Kvänum klädda med rostfria fronter för att matcha kyllådorna från Norcool. Egendesignad köksfläkt i samarbete med Kaptensgården. Taklampor Beat Lights från Tom Dixon och barstolar från Hay. Foto: Rebecca Martyn / Rebecca Martyn
I ena kortändan av vardagsrummet, bakom den öppna spisen, ligger läshörnan. Den platsbyggda hyllan i teak är i original. Liggfåtöljen Zoe med fotpall i grön sammet från italienska Verzelloni.
I ena kortändan av vardagsrummet, bakom den öppna spisen, ligger läshörnan. Den platsbyggda hyllan i teak är i original. Liggfåtöljen Zoe med fotpall i grön sammet från italienska Verzelloni. Foto: Rebecca Martyn / Rebecca Martyn
Vardagsrummet är byggt över en naturdamm, och just arkitektens förmåga att integrera huset med naturen är en av de saker som paret uppskattar mest med huset.
Vardagsrummet är byggt över en naturdamm, och just arkitektens förmåga att integrera huset med naturen är en av de saker som paret uppskattar mest med huset. Foto: Rebecca Martyn / Rebecca Martyn

Inredningsanalys av Sköna hems inredare Charlotte Pettersson

Saõ Paulo? Nej, Hovås! Endast tallarna skvallrar om att villan ligger i Sverige. Stilen andas snarare Brasilien eller USA än Hovås. Vilka är då markörerna bakom hemmets klart internationella prägel? 

1. De stora greppen

Mörkt trä i både tak och väggar ger värme och en exotisk touch till inredningen. Låg, bekväm sektionssoffa och 1950-talsmöbler tillsammans med mörkt trä är från tiden och känns moderna än i dag. Lägg märke till lampsamlingen som blir till en skulptur i taket och det smala ljusinsläppet som silar in ljus. Det är alltigenom stora inredningsgrepp och elegans på hög nivå!

2. Träets betydelse

Mörkt trä löper som en röd trå genom huset. Ena väggen vid matplatsen är träklädd och bildar fond tillsammans med en stor, färgstark tavla. Tillsammans med Charles och Ray Eames stolar och ett stort bord värdigt en konferens blir intrycket mycket amerikanskt. 

3. Helhetskänslan

Mycket materialkänsla och få utvalda möbler i vackra material ser vi även i hemmets uterum. Lägg märke till att den svarta färgen på fasaden fortsätter i altanens takbjälkar, ett enkelt grepp som får stor effekt.

LÄS MER: Vintage deluxe – välkommen till designern Federicas sagolika våning i Milano

LÄS MER: Lina Thomsgård inspireras av det skeva och skruttiga: ”Jag älskar sprickorna i taket”