Köksinspiration: Jugendkök i grått med kalkstensskiva och pärlspont

En hundraåring ska visas respekt, så köket renoverades i samma anda som resten av jugendvillan. Med pärlspont och målat brädgolv, kalksten och kakfat i pressglas.

Foto: Sam Sylvén

Det gråvita jugendköket finns hos Jenny och Magnus i Skara, i en stor ljusgrön jugendfastighet som inretts med ytterligare lägenheter där bland annat deras döttrar bor. Proportionerna och planlösningen i det nyrenoverade köket är ungefär desamma som för etthundra år sedan – varför ändra på det som redan är genomtänkt?

– Köket är inte jättestort, men vi har en anslutande serveringsgång med förvaringsskåp från golv till tak, och ett fantastiskt skafferi. Eftersom resten av lägenheten har ljusa färger, mycket vitt och grått, fönsterbrädor av kinnekulle­kalksten och flera målade brädgolv, valde vi ett kök i samma anda.

Ramluckor kan vara både gammaldags och moderna, och gråskalor kan vara både kalla och varma
Köket från Vedum är i ljusgrå, målad mdf, färgkod NCS S 2502-Y, ramluckorna heter Karin och vitrinluckorna Stina. Vitt fasat kakel Biselado från CC Höganäs. Bänkskivor av grå jämtlandskalksten, pallar Revolver från Hay. Skålen i pressglas har Jenny ärvt.
Köket från Vedum är i ljusgrå, målad mdf, färgkod NCS S 2502-Y, ramluckorna heter Karin och vitrinluckorna Stina. Vitt fasat kakel Biselado från CC Höganäs. Bänkskivor av grå jämtlandskalksten, pallar Revolver från Hay. Skålen i pressglas har Jenny ärvt. Foto: Sam Sylvén
I trädgården till fastigheten i Skara odlar Jenny och döttrarna bland annat kryddor.
I trädgården till fastigheten i Skara odlar Jenny och döttrarna bland annat kryddor. Foto: Sam Sylvén
Jennys dotter Linn har gjort våningskakfaten av udda loppistallrikar.  Inte alls svårt, säger hon, om  man har rätt borr.
Jennys dotter Linn har gjort våningskakfaten av udda loppistallrikar. Inte alls svårt, säger hon, om man har rätt borr. Foto: Sam Sylvén
När bord och stolar inte ryms, och matsalen  ligger lite långt bort: Köksö och pallar som smälter ihop med köket  är den snyggaste, mest praktiska kompromissen.
När bord och stolar inte ryms, och matsalen ligger lite långt bort: Köksö och pallar som smälter ihop med köket är den snyggaste, mest praktiska kompromissen. Foto: Sam Sylvén
Vedumkökets Karinluckor kompletteras med vitrinluckor Stina med inbyggd belysning. På väggen en liten Rörstrandstallrik med motiv från västgötaslätten.
Vedumkökets Karinluckor kompletteras med vitrinluckor Stina med inbyggd belysning. På väggen en liten Rörstrandstallrik med motiv från västgötaslätten. Foto: Sam Sylvén
När köket renoverades kom en gammal tegelvägg fram i dagen. Vacker och varm mot ljusgrått kök, mörkgrå kalksten, klarglas, kvistar och strån.
När köket renoverades kom en gammal tegelvägg fram i dagen. Vacker och varm mot ljusgrått kök, mörkgrå kalksten, klarglas, kvistar och strån. Foto: Sam Sylvén
Dukat i serveringsgången med Mateusporslin och blandade loppisfynd.
Dukat i serveringsgången med Mateusporslin och blandade loppisfynd. Foto: Sam Sylvén
Väljer man kalksten får man vara beredd på att den är känslig. Det kompenserade vi med en heltäckande rostfri diskbänk

Vedumköket har de gammaldags och strikta ramluckorna Karin, kompletterade med vitrinluckor Stina. Materialet är mdf målat i varmgrått, NCS S 2502-Y. Till detta: klassiska krom­ade knoppar, vitt fasat Höganäs­kakel och – för att matcha fönsterbrädorna – bänkskivor i grå jämtlandskalksten.

– Vi är förtjusta i naturmaterial, men väljer man kalkstensskivor får man vara beredd på att den är känslig för fläckar. Det kompenserade vi med en heltäckande, rostfri diskbänk där man kan stänka lite som man vill.

Ur Sköna hem nr 11, 2019.

Läs mer:

Jugendpärla som återställts till sin forna glans med drömveranda

Köksinspiration 2019: Klassiskt sekelskifteskök 2.0 i ljusgrått 

Köksinspiration 2019: Träkök i alm med detaljer i sober svärta